Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 2-2,5 g białka na każdy kilogram masy ciała dziennie i ten model u większości trenujących dobrze się sprawdza. Jednak fizjolodzy żywienia uważają, że ciut za dużo, bo nadmiar białek jest szkodliwy dla organizmu. Nadmiar białka bardzo obciąża nerki, które muszą się mocno napracować, by wydalić substancje powstałe podczas przemiany białek, [...]
1)Pytanie - więc w jednym z tematów na tym forum wyczytałem: "a zakończenie trzeba dodać , że nadmiar białka podobnie jak węglowodanów może być po prostu zamieniony na tkankę tłuszczową." I tu moje pytanie: nadmierna ilość węgli w wątrobie przekłada sie z glikogeny w jakies tam tłuszcze i odkłada w tkance a przecież aminokwasy białek rozdzielane [...]
[...] ) oraz tluszczy mam zazywac? Pomozcie! Trener mowi zebym jadl jak na razie to co chce a potem zobaczymy czy mam sklonnosci do tycia. Ale to przeciez bezsens bo o ile nadmiar weglowodanow spowoduje ze najwyzej utyje to nadmiar bialka jest tylko niekorzystny i dziala zle na watrobe i cos tam jeszcze. Prosze was bardzo o porade! Narka [...]
Kazdy wie ze nadmiar białka "szkodzi" oraz ogolem nadmiar kalori "szkodzi". Zstanawia mnie jedna kwestia. czy z tych 4, 5,6 ..... tys kalori ktore zjemy na masie wszysko sie przyswoi ? czy ulegnie jakiemus rozpadowi ? Np z 10 gram mono nie przyswoi sie tyle. ciezko okresli ile jedni mówia ze 2 gramy inni ze 5. nie wazne . podobnie Piers + ryz [...]
Witam. Chciałbym się was dopytac , żeby utrzymać wagę potrzebuje 139 g białka , z samej diety dostarczam jej 135g i z odżywki bialkowej (90 g proszku ) czy nadmiar białka może przerodzić się w tłuszcz i mnie zalać czy poprostu organizm wydali nadmiar białka ? Dodam , że przez dwa tygodnie brałem nadmiar białka z proszku .
Zaburzenia w ekspresji genu lipiny są przyczyną zarówno na niedoboru jak i nadmiaru tkanki tłuszczowej - donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru "Cell Metabolism". Lipina jest białkiem występującym w tkance tłuszczowej oraz mięśniach. Jej brak powoduje lipodystrofię, czyli praktycznie brak tkanki tłuszczowej i niewrażliwość na działanie [...]
Cześć !! Na niejakim kulturystyka.org.pl przeczytałem coś takiego: Czy nadmiar białka jest bezpieczny dla zdrowia? Białko to niewątpliwie jeden z najcenniejszych składników pokarmowych w diecie każdego kulturysty. Należy jednak pamiętać, że nadmierne jego spożywanie, wbrew krążącym opiniom, wcale nie służy wzrostowi masy i siły mięśniowej. Co [...]
[...] sodu prowadzi do odwodnienia organizmu. Powoduje zakwaszenia organizmu, także śliny, a to niekorzystnie wpływa na szkliwo zębów i zwiększa ryzyko próchnicy. Natomiast nadmiar białka i tłuszczu obciąża nerki i może doprowadzić do skazy moczanowej. Sama dieta jest uboga w produkty z magnezem, który jest niezbędny do prawidłowego [...]
[...] energi, a co również bardzo ważne obciążają nasz organim np. nerki. Podwyższenie przemiany materi = utrudnienie w przyroście masy ciała. Inną bardzo ważną kwestią jest to iż nadmiar białka występuje najczęściej równocześnie z niedoborem węglowodanów (dlatego posiłek potreningowy czyli np. odżywka gainer zawiera ok. 13-30 procent białka, a nie [...]
[...] energi, a co również bardzo ważne obciążają nasz organim np. nerki. Podwyższenie przemiany materi = utrudnienie w przyroście masy ciała. Inną bardzo ważną kwestią jest to iż nadmiar białka występuje najczęściej równocześnie z niedoborem węglowodanów (dlatego posiłek potreningowy czyli np. odżywka gainer zawiera ok. 13-30 procent białka, a nie [...]
Niektóre suplementy opierają się wyłącznie na statystycznych przypuszczeniach nie potwierdzonych wiarygodnymi badaniami naukowymi. Tak było w przypadku intensywnie reklamowanego do niedawna fosforanu kreatyny. Cząsteczki fosforanu są zbyt duże i nietrwałe aby przedostać się do mięśni. Jeżeli jakaś substancja uczestniczy w przemianach [...]
W diecie każdego ‘prawdziwego’ kulturysty najważniejszą rolę odgrywa białko(mięso/nabiał,odzywki). Aby osiągnąć pożądany przyrost masy mięśniowej, musimy uzyskać dodatni bilans azotowy. Co To znaczy? Dodatni bilans azotowy jest wtedy, kiedy spożywamy większą ilość azotu niż ilość, jaką ‘wydalamy’. Bilans azotowy= Nt-Nu-Nf-Ns Nt - całkowita ilość [...]
[...] moczowym - nabłonki (płaskie, okrągłe, pochodzące z dróg moczowych )mogą świadczyć o chorobie nerek lub/i pęcherza. - leukocyty, WBC (krwinki białe) wydzielanie ich w nadmiarze może być skutkiem zakażenia układu moczowego, a nawet niewydolność krążenia - erytrocyty, RBC (krwinki czerwone) ich niewielkie ilości świadczą już o problemach ze [...]
[...] większa. Należałoby się w takim razie zastanowić, czy jest sens pakować w siebie tyle białka. Jak wiemy ludzki organizm nie potrafi go magazynować, w związku z czym jego nadmiar musi zostać wydalony, co bardzo obciąża nerki. Nie jest to jedyny problem. Zgodnie z publikacją profesora T. Colin Campbella Nowoczesne zasady odżywiania (oryg. The [...]
[...] razy odżywkę białkową, gainera czy węglowodany i mieć z głowy, a nie opychać się, co 2-3 godziny kurczakami itp. produktami. Nie każdy jednak wie, że owe odżywki mogą być w nadmiarze szkodliwe dla organizmu. Zapytasz, dlaczego? Białko- nadmiar białka w diecie prowadzi do szeregu skutków ubocznych. Mowa tutaj o zaburzeniach w metabolizmie i [...]
[...] właściwości pożywienia. Różnice w poglądach Również w stosunku do podaży białek ścierają się różne poglądy dietetyków. Ortodoksyjnie nastawieni dietetycy twierdzą, że nadmiar białek także tuczy, gdyż zawarte w nich aminokwasy przetwarzane są na glukozę, a ta jak wiadomo tuczy. Jednakże aktualne opracowania biochemiczne dowodzą, że proces [...]
[...] 50 g białka podawanego w porcjach, najlepiej w okresie ok. 2 godz. po treningu (czyli w okresie intensywnego ukrwienia mięśni). Nadmierne spożycie białka nie służy zdrowiu - nadmiar białka zostanie spalony w procesach energetycznych lub przekształcony w tłuszcz. Odżywki mineralno-witaminowe są stosowane w postaci tabletek, napojów, często z [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]